luni, 27 septembrie 2010

Impozitul progresiv propus de PSD versus cota unica de 10% a PNL

Conform Ziarului Financiar, in ceea ce ii priveste pe cei de la PSD, cea mai importanta masura fiscala propusa este revenirea la impozitul progresiv in 4 trepte: impozit 0% pentru veniturile mai mici de 1.000 de lei lunar, 15% pentru veniturile cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei, 25% pentru sumele cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei, si o cota de impozit de 40% aplicata veniturilor ce depasesc 4.000 de lei.

Daca vom compara cotele de impozit propuse de PSD cu cota unica de 16% aplicata in prezent, rezulta ca toti salariatii care au acum un venit brut lunar mai mic de ~4.500 de lei sunt avantajati, iar cei care castiga mai mult sunt dezavantajati. In cifre absolute, aproximativ 5.8 milioane de salariati ar avea de castigat (95% dintre persoanele care au inregistrat venituri salariale in 2009), iar 250-300.000 ar avea de pierdut.

Pe transe de venit: cine are acum un salariu mediu brut lunar de 1.000 de lei castiga 94 de lei, la un venit de 2.000 de lei obtin in plus 145 lei, la un venit de 3.000 de lei se obtin in plus 126 lei, iar la un venit de 4.000 de lei brut se obtin in plus 49 lei. Cei care castiga 10.000 de lei lunar pierd aproximativ 1.000 de lei.

Personal, inteleg ca un partid social democrat nu are cum sa sustina o cota unica de impozitare, insa aplicarea unui impozit de 40% asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei exprima mai degraba un soi de ura impotriva celor mai bine platiti dintre romani, din moment ce procentul este urias, iar el se aplica unui venit relativ mic.

Pe de alta parte, ar mai fi de discutat despre oportunitatea introducerii unui impozit progresiv din moment ce cota unica a produs efecte evident pozitive asupra economiei in general, si asupra bugetului in particular.

Astfel, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, intre 2000 si 2004, incasarile la buget au crescut in acelasi ritm cu salariul mediu, in timp ce, odata cu introducerea cotei unice de 16%, incasarile au crescut mai rapid decat salariul mediu brut. Cu alte cuvinte, s-a demonstrat ca un impozit mai mic aduce incasari mai mari.

De asemenea, PSD mai propune “fortarea” cresterii PIB pentru a reduce ponderea deficitului bugetar, insa si pe vremea lui C.P. Tariceanu PIB-ul a crescut intr-un ritm mult peste potential, iar efectele sunt acum vizibile pentru toata lumea. Alte masuri: reducerea impozitului pe profit (nu se stie cu cat), si reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.

Per total, masurile PSD vor determina o scadere a veniturilor la buget cu cel putin 2-3 miliarde de euro. Cum va fi acoperita suma?

Daca discutam despre programul PNL, acesta este unul si mai fantezist: cota unica scade la 10%, contributiile de asigurari scad cu 10%, iar TVA-ul revine la 19%. Pe termen scurt (un an), aceste masuri vor genera de asemenea o “gaura” semnificativa in buget, ceea ce va duce la explozia deficitului bugetar, consecinta probabila fiind imposibilitatea platii salariilor si pensiilor. PNL nu explica modalitatea prin care va acoperi deficitul generat de reducerea taxelor si impozitelor.

Iar pentru a raspunde intrebarii din titlu – evident ca aleg cota unica, cu mentiunea ca procentul de 10% mi se pare nesustenabil.

Sursa: businessday.ro

vineri, 3 septembrie 2010

Scrisoare deschisa catre membri PNL Pitesti

Stimata colega liberala,

Stimate coleg liberal,


Prin acesta scrisoare dorim sa-ti transmitem un mesaj alaturi de salutul nostru, al noii echipe PNL Pitesti care si-a propus sa readuca la justa ei valoare morala si sociala, vocea, imaginea si constiinta marii familii liberale renascuta in leaganul Liberalismului Romanesc.

Daca te intrebi de ce iti adresam acest mesaj acum, in afara oricarei campanii electorale, vom raspunde ca noi consideram acest moment de o importanta capitala pentru viitorul nostru. Si asta pentru ca poate niciodata nu a fost nevoie mai mult ca acum ca principiile politice, sociale si economice liberale sa fie reafirmate, aplicate si sustinute, prin coeziunea si taria organizatiilor liberale, asa cum este si a noastra, a pitestenilor.

Puterea exemplului pe care dorim sa il aratam chemandu-te alaturi de noi pentru a munci impreuna la reconstructia credintei romanilor in Partidul National Liberal, vrem sa se alature vocii puternice pe care acest contingent de oameni liberi trebuie sa o faca auzita in constiinta intregii natiuni.

Lipsa de raspundere a guvernantilor, risipa banilor publici in folosul clientelei politice, absenta oricaror masuri de stopare a crizei economice si caderea in derizoriu a sistemului valorilor morale, nationale si sociale, ne obliga sa luam atitudine pentru a opri catastrofa in care am fost aruncati. Minciuna, sfidarea si hotia, consacrate ca principii, ne conduc pe toti in umbra saraciei si deznadejdii.

Vino alaturi de noi, cu constiinta curata ca te vei alatura ideiilor generoase si oneste ale inaintasilor Bratieni.

Seismul moral si criza valorilor, ca o consecinta trista a caderii economice si a iresponsabilitatii celor ce ne conduc destinele, ne-a sters parca din constiinta civica prezenta unei dimensiuni pe care nu trebuie sa o uitam nici o clipa, aceea a drepturilor individuale.

Trebuie sa reamintim tuturor ca valorile national liberale, principiile social - economice si morale promovate de noi sustin si garanteaza dreptul tuturor cetatenilor la o viata libera, la proprietate si libera initiativa, la demnitate si siguranta sociala.

Te chemam alaturi de noi pentru a forma o echipa mare, puternica, unita si eficienta, in care fiecare voce sa fie importanta, in ansamblul discursului liberal.

Te asteptam in fiecare zi la sediul Organizatiei Municipale Pitesti si vom adauga impreuna cu fiecare vizita o noua caramida la edificiul comun pe care dorim sa-l edificam; o Romanie puternica si prospera.

Daca doresti sa ne impartasesti ideile tale, te asteptam la sedintele in plen, din fiecare marti, incepand cu ora 18:30, alaturi de membrii din conducerea PNL Pitesti care semneaza aceasta invitatie:

RADU, ALEXANDRU, LUCIAN, FLORIN, VASILE, ELENA, DOINITA, MIHAI, SIMONA, MARUTA, MIHAI, DANIEL, CATALIN, LUMINITA, LIVIU, MIHAI, ADRIAN, GINA, MARIAN, NARCIS, DUMITRU, MIHAELA

Cine sunt noii ministrii

Gheorghe Ialomitianu (Finante). Fost sef al Finantelor Publice Brasov in guvernarea Nastase.

Ion Ariton (Economie). A fost santionat cu 10% din salariu pe cind era sef al Petrom Sibiu, societate in gestiunea careia procurorii au stabilit in 2002 ca a existat un prejudiciu de 7 miliarde de lei. Deci tot in guvernarea Nastase.

Ioan Botis (Ministerul Muncii). De profesie inginer, a condus filiala Bistrita a PSD in perioada guvernului Nastase.

Valerian Vreme (Comunicatii). Fost presedinte al PNL Onesti intre 2001 si 2007. Are o firma de calculatoare in Onesti.

Anca Boagiu (Transporturi). A oferit alegatorilor vederi cu 4 ghiocei, ca la morti. Si lui Basescu diferite momente de satisfactie.

Valeriu Tabara (Agricultura). Fost ministru al agriculturii in guvernul Vacaroiu.

Sursa: Palatul Sutu