vineri, 9 iulie 2010

Tariceanu si Patriciu, aripa tanara a unui partid batran

Dupa rezultatele dezastruoase de la alegerile generale din mai 1990, partidele politice de opozitie au trecut, pe rand, prin crize de amploare. In iulie 1990, dupa social-democrati si national-taranisti, a venit si vremea liberalilor. Combatantii? Politicienii tineri, membri in comitete cu rol onorific, si cei din conducere, formata din "batrani". Conflictul s-a derulat si s-a solutionat repede. In vazul lumii, partile s-au acuzat cand de "conspiratie", cand de lipsa "probitatii morale". Iar de castigat au castigat cei din fruntea partidului.

Scanteia focului care mocnea de mult in partid s-a aprins la 3 iulie 1990. Atunci, Gelu Netea, directorul oficiosului PNL Viitorul, a publicat un editorial intitulat "Batranii sau tinerii?", in care critica fatis conducerea. Gestul sau a fost dezbatut in forurile de judecata ale partidului chiar a doua zi, soldandu-se cu excluderea din partid. Numarul de ziar a fost retras de pe piata, iar cativa "patrioti liberali" l-au alergat pe autor prin tipografia "Universul", cerandu-i socoteala. Ulterior, Netea a fost inlocuit cu Alexandru Dinca, fidel conducerii. Cateva zile, aparitia publicatiei a fost pusa sub semnul intrebarii, deoarece redactorii s-au solidarizat cu fostul lor sef. Singurii care au aprobat schimbarea lui Netea au fost doua dactilografe, un fotograf, o secretara, o colaboratoare externa si un reporter, sustineau ziaristii intr-un protest public.

In aceeasi zi cand Netea era exclus din partid, Dinu Patriciu, Calin Popescu-Tariceanu, Radu Cojocaru si Andrei Chiliman, toti secretari executivi, si-au dat intalnire acasa la Radu Campeanu, presedintele PNL. Pe langa amfitrion si cei patru secretari au mai fost prezenti opt deputati liberali. Primul a "mutat" Patriciu, care a propus infiintarea unei "aripi tineresti" in PNL, avandu-l presedinte tot pe Campeanu. Dupa ce solutia a fost respinsa, dupa doua ore de discutii, intrunirea de taina s-a terminat. Seara, "conspiratorii", cum ii va numi mai tarziu Campeanu, au organizat o conferinta de presa in care denuntau atitudinea conducerii fata de Gelu Netea. Potrivit comunicatului emis de Patriciu si compania, "dreptul la exprimarea opiniei este un atribut fundamental al oricarui membru al unui partid democratic. Dl Gelu Netea a scris articolul sus-mentionat in urma unei serii de discutii cu conducerea partidului, cu dl Radu Campeanu personal. Aceste convorbiri au ramas fara nici un rezultat. Starea de tensiune din interiorul partidului este generata de atitudinea discretionara a unui grup gerontocratic din conducere care, prin mentalitatea politicianista ingusta, este complet rupt de realitatea sociala romaneasca contemporana". Se anunta existenta unui Comitet PNL Aripa Tanara, cu sediul provizoriu la redactia ziarului Viitorul, pe Bulevardul N. Balcescu nr. 21, Sectorul 1. Ruptura dintre tabere devenea astfel inevitabila.

In zilele urmatoare, cei patru politicieni au patit soarta lui Netea. Desi exclusi din partid, cei cinci nu s-au impacat cu situatia, ci doreau convocarea unei conferinte extraordinare. Li s-au alaturat si altii, precum deputatul Mihai Carp (presedintele organizatiei Oradea) si deputatul Horia Rusu (vicepresedintele organizatiei municipale Timisoara).

In presa, intamplarile din PNL au fost dezbatute in mai toate cotidianele. Cine, cum si de ce parasea cel mai important partid de opozitie erau intrebarile ziaristilor. Pe rand, exponentii celor doua tabere si-au expus opiniile.

La 6 iulie 1990, Dinu Patriciu, secretar executiv al PNL, declara ziarului Romania libera: "Noi, cei tineri, dorim reforma partidului. Vrem sa promovam un partid democratic. Vom convoca o Conferinta Nationala, vom alege o noua conducere, vom adopta o linie noua". Ce se reprosa vechii conduceri? Ca, in februarie 1990, comitetul de initiativa al PNL fusese ales nedemocratic, ca partidul se pripise la anuntarea boicotarii alegerilor generale, ca selectia candidatilor se facuse in functie de relatiile personale, si nu de "criteriul competentei si valorii". Se contesta inclusiv videoclipul electoral liberal "Alungati lupii!", difuzat la TVR, care ii contesta pe membrii de partid ai defunctului PCR.

Reactia presedintelui Radu Campeanu la declaratiile mai tinerilor colegi a fost la fel de dura ca si sanctiunile impotriva lor. Demisii incalcasera "probitatea morala si politica", spunea presedintele liberal intr-un interviu in Romania libera. Campeanu a oferit si explicatia pentru tensiunile dintre cele doua tabere. "Animozitati personale, credea presedintele. Nimic altceva. Animozitati personale, vanitati neimplinite, jigniri - care au inceput in urma cu circa patru luni intre doi dintre cei patru conspiratori (Popescu-Tariceanu si Patriciu n.r.) si unul dintre membrii conducerii partidului (Dan Amedeo Lazarescu n.r.). Culpa era impartita". In cearta s-a prins la un moment dat si Ionel V. Sandulescu, tot pe tema "fonctiilor". Cei doi tineri liberali au contestat componenta delegatiei de reprezentare a PNL in CPUN, din care fusesera omisi in favoarea "batranilor". In grupul parlamentar liberal, deputatii Tariceanu si Patriciu s-au izolat sprijinind, de pilda, politica lui Adrian Severin.

Si tinerii aveau explicatiile lor. Sciziunea s-ar fi datorat de fapt unui conflict de mentalitati, si nu unuia de generatii. Iata cum filozofa Patriciu pe aceasta tema: "Prima (mentalitate n.r.) pleaca de la intelegerea politicii ca o arta a elitei, bazata pe logica relatiilor interumane, si care are drept ultima consecinta politicianismul ingust. El este cel care a dus la catastrofa politica a Romaniei interbelice. Cea de-a doua se leaga de ceea ce politica trebuie sa fie astazi: mesaj coerent, bazat pe analize psiho-sociale, pe pragmatism si pe competenta atat in continut, cat si in forma de transmitere". Mai pe romaneste, Patriciu credea ca democratizarea in partid o puteau face numai tinerii.

Oficial, scindarea PNL s-a produs la 12 iulie 1990, cand Delegatia Permanenta a PNL a confirmat hotararea Biroului Executiv de excludere a membrilor de partid Dinu Patriciu, Andrei Chiliman, Calin Popescu-Tariceanu, Radu Cojocaru, Gelu Netea. Peste 11 zile, o noua formatiune politica aparea in spatiul public romanesc, odata cu legalizarea PNL-Aripa Tanara la Tribunalul Municipiului Bucuresti.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu