vineri, 8 octombrie 2010

Pentru a intelege liberalismul...

Pentru a intelege cu adevarat liberalismul, va recomand 2 texte care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca (sau mintea) unui adevarat liberal. Deci...

Tratatul despre libertate al lui John Stuart Mill a facut introducerea in democratia moderna, axata pe drepturile omului. Cartea a aparut pentru prima data in 1859, fiind editata in Marea Britanie. Intr-o epoca victoriana dominata de opulenta si lacomie, Mill pune bazele unei noi economii si schimba modul de gandire al clasei bogate. "Peste el, peste minte si peste trup, individul este stapan absolut." Cand ceilalti se straduiesc cu orice pret sa preia controlul, haosul poate izbucni. Nu vom mai vedea in niciun text o atat de bine conturata idee de integrare a omului, in depline drepturi, intr-o lume guvernata de o economie sanatoasa, menita sa aduca ordine si prosperitate. Puteti citi cartea aici.

Republica ramane cea mai cunoscuta cartea a lui Platon, scrisa prin 380 inainte de Hristos. Cartea a fost fundamentul politicii si al folozofiei moderne, cu o serie de dialoguri inchipuite, la care luau parte Socrate si alti atenieni. In acea opera, Platon a construit un oras dupa propriile sale legi. I-a incantat atat de mult pe conducatori si ganditori, incat orasul acela a aparut sub forma mai multor orase, in realitate. Puteti citi cartea aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu