In 1945, de 8 Noiembrie – ziua Regelui Mihai – , elevii, studentii si tinerii partidelor democratice – PNT si PNL – s-au adunat deopotriva in Piata Palatului Regal pentru a demonstra sprijinul pentru tanarul Rege, care intrase in Greva regala, refuzand sa semneze decretele-legi ale Guvernului Petru Groza, controlat de sovietici. Am avut in decursul timpului onoarea de a sta de vorba cu supravietuitorii acelei manifestatii, inabusita cu duritate de regimul pro-sovietic: bate, gloante, metode mineresti.
Manifestatia de la 8 Noiembrie 1945 marcheaza inceputul rezistentei anticomuniste a poporului roman. Guvernul Groza a trimis atunci camioane cu muncitori pentru o contra-manifestatie. Au rezultat grave incidente, soldate cu morti, raniti, sute de arestati si cu incendierea catorva camioane (suna cunoscut?). Dupa miting (in cursul caruia a aparut in balcon, impreuna cu regina Elena, pentru a primi ovatiile multimii), Regele Mihai a fost ”sfatuit” sa plece la Sinaia, “pentru a se evita alte incidente”. In arhivele Sigurantei, preluate de Securitatea comunista, Dosarul “Afacerea 8 noiembrie” (nr. 44608) are 68 de pagini de opis, mii de file si mentioneaza 413 arestati. Printre cei retinuti de politie s-a numarat si Corneliu Coposu, alaturi de lideri marcanti ai tineretului PNL si PNT.
Radu Campeanu: “Eram entuziasti si idealisti. As vrea sa se revina la acest soi de idealism, pentru ca lucrurile care se intampla in politica actuala se vad numai sub aspectul interesului”, povesteste fostul lider al studentilor liberali din Romania. Potrivit lui Radu Campeanu, aproximativ 1.200 de tineri s-au strans, pe 8 noiembrie 1945, la sediul PNL, de unde au pornit spre Palatul Regal. Studentii scandau “Libertate!” si“Jos guvernul Groza!”, iar soldatii, in loc sa fie impotriva lor, i-au aparat.
Sursa: Alianta Dreptei via Andrei Gerea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu